Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Niestety w kulturystyce upowszechnił się już dawno trend: więcej, znaczy lepiej. Większość mężczyzn chodzących do klubów buduje ogromne sylwetki, zupełnie nie dbając o odtłuszczenie, waskularyzację, separację, czyli szeroko rozumianą jakość mięśni. Jak maksymalizować przyrosty? Na podstawie artykułu Jim Stoppani, [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] fizjologicznej naszego ciała, która w przypadku osób trenujących jest wystawiana na szereg prób. Intensywny trening skutecznie podnosi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy, co powiązane jest ze specyficznymi zmianami metabolicznymi. Sportowcy mają "podwójnie skomplikowane" życie. Nie tylko sam wysiłek będzie mocno podnosił wartość [...]
[...] jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że [...]
Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
[...] przeciwzapalne, przeciwwymiotne i przeciwpsychotyczne. Najprawdopodobniej wykazuje również właściwości ochronne dla układu nerwowego. CBD jest bardziej skuteczny, niż witaminy C i E, jako przeciwutleniacz (wykazuje działanie neuroprotekcyjne) i może polepszyć stan skóry np. przy trądziku. Kannabidiol może działać synergistycznie razem z [...]
[...] sportowej Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy się z różnymi formami witaminy B3. Nazwy, z jakimi możemy się spotkać, to witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy. W organizmie człowieka witamina PP pełni głównie funkcje, które będą wspomagać [...]
[...] i patologicznych, tj. wzrost nowotworów litych, rozwój chorób niedokrwiennych i przewlekłych zapaleń”. Czy cynk obniża stężenie prolaktyny? Tak samo, jak w przypadku witaminy B6 nie istnieją na to żadne dobrze udokumentowane badania. W obserwacji Koppelman MC i wsp. 50 mg cynku u kobiet z hiperprolaktynemią dało taki sam wpływ na stężenie [...]
[...] na takiej kuracji osoby z największym pogorszeniem stanu stawów oraz z najmniejszą ilością spożywanego białka w diecie. Witamina C Niektóre badania wskazują, iż stosowanie witaminy C jest korzystne przy przeciwdziałaniu chorobie zwyrodnieniowej stawów. Osoby (płci męskiej i żeńskiej w wieku 40 lat i starsi) bez wyjściowej choroby [...]
[...] warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla [...]
[...] i długiemu życiu. Co jeszcze można zrobić? W badaniach naukowych podaż witamin E i C obniżała ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Osoby dostarczające więcej witaminy C były narażone na mniejsze jej ryzyko. W porównaniu z osobami, które nie przyjmowały dużych dawek witaminy C, podaż co najmniej 700 mg (0,7 g dziennie) zmniejszała [...]
[...] względu na roślinne pochodzenie, są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie niskiego spożycia witaminy B12 i wapnia. Najprawdopodobniej duży dowóz kwasów omega-6, przy niskiej [...]
[...] miesięcznie stosował 50 ml oleju z witaminą D. W normalnych warunkach ta witamina jest niegroźna, ale zawodnik brał 50 ml, a każdy mililitr dostarczał 50 000 IU witaminy D. Po 2 latach doznał zwapnienia nerek. 22-letni kulturysta sięgał po 2 500 000 IU witaminy D miesięcznie - normalne dawkowanie to 1 000 - 4 000 IU dziennie. [...]
[...] dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja 50 mg siarczanu cynku dziennie, suplementacja 100 mg pantotenianu wapnia (witaminy B5) dziennie lub kombinacja obu tych suplementów dwa razy w tygodniu zostały porównane z miejscowym podawaniem 2-procentowego roztworu minoksydylu u 73 kobiet z [...]
[...] przypadków diagnozowania tej choroby. Witamina K Witamina K jest czynnikiem niezbędnym do krzepnięcia krwi. Dlatego też niektóre leki przeciwzakrzepowe są antagonistami witaminy K. Z tego też powodu stosowanie suplementów witaminy K lub nawet spożywanie pokarmów obfitujących w tę witaminę znacząco obniża skuteczność terapii [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] dla płodu). Jednak witamina A odgrywa zasadniczą rolę w embriogenezie (czyli rozwoju zarodka), a ryzyko teratogenności jest ograniczone. Pamiętać trzeba, że niedobór witaminy A także może spowodować nieprawidłowości w rozwoju dziecka. Witamina ta odgrywa istotną rolę w rozwoju płuc, układu odpornościowego, a jej niedobór zwiększa u [...]
[...] tym idzie, zapotrzebowania na związki regulujące przemiany metaboliczne. W SFD PREWORKOUT na 15 g proszku przypada 600 mg inozytolu, 200 mg (1250% zalecanej dziennej dawki) witaminy B3 pod postacią niacynamidu oraz kwasu nikotynowego, a także konkretna dawka witaminy B12, bo aż 9 µg (360% wskazanego spożycia), i to w najbardziej aktywnej [...]
[...] wiosną. Regularna suplementacja ma korzystny wpływ na stężenie testosteronu, regenerację powysiłkową, odporność na infekcje. W ostatnich miesiącach stwierdzono, iż podawanie witaminy D łagodzi przebieg COVID (mniejsze ryzyko hospitalizacji, konieczności mechanicznej wentylacji i zgonu). Nie ma jednak żadnego sensu podawanie zaporowych dawek [...]